Καλώς ήλθατε!!!!

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

14 Ιουνίου 1987: Η μέρα που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ! (vid)




 Στις 14 Ιουνίου του 1987, η Εθνική μας ομάδα έγραψε ιστορία! Νίκησε στον τελικό την ΕΣΣΔ με 103-101 στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια) και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας.

Ένας τεράστιος θρίαμβος, ο οποίος άλλαξε την ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, φέρνοντας πολλά νέα παιδιά κοντά στο σπορ, με το άθλημα στην χώρα μας να γνωρίζει μεγάλες επιτυχίες μέχρι και σήμερα. Το παιχνίδι ήταν ανταγωνιστικό και οι δύο ομάδες βρισκόντουσαν συνεχώς κοντά στο σκορ, με την Ελλάδα να προηγείται με 42-41 στο ημίχρονο και τον Λιβέρη Ανδρίτσο να στέλνει το ματς στην παράταση με τις βολές του. Στο τέλος του έξτρα χρόνου, ο Αργύρης Καμπούρης πήρε το πολύτιμο επιθετικό ριμπάουντ, κέρδισε το φάουλ, ο “τίμιος γίγαντας” ευστόχησε στις βολές, ακολούθως ο Γιοβάισα αστόχησε στο τρίποντο και η Εθνική μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας με 103-101 μία ομάδα υπερδύναμη όπως ήταν η Σοβιετική Ένωση.

Από την Εθνική μας ομάδα, ο Νίκος Γκάλης ήταν ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης με 40 πόντους και ακολούθησε με 12 πόντους ο Παναγιώτης Φασούλας, με τους Παναγιώτη Γιαννάκη, Αργύρη Καμπούρη να σημειώνουν από 10. Ο “γκάνγκστερ” αναδείχθηκε σε MVP του τουρνουά, αλλά και σε πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, με τον αρχηγό Παναγιώτη Γιαννάκη να σηκώνει ψηλά το τρόπαιο, γεμάτος περηφάνια, με χιλιάδες Έλληνες να βγαίνουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Αλεξάντερ Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.

Παρακολουθήστε σε VIDEO ολόκληρο τον τελικό της διοργάνωσης:

         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.