Καλώς ήλθατε!!!!

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Κηφισιά: Ανοίγει η ιστορική οικία του Ιωάννη Μεταξά ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου



Η οικία του Ιωάννη Μεταξά (οδός Στρατηγού Δαγκλή 10, Κηφισιά) το σπίτι όπου γράφτηκε μία από τις σημαντικότερες σελίδες της Νεότερης Ιστορίας, θα υποδεχθεί τους επισκέπτες ανήμερα της εθνικής γιορτής του «ΟΧΙ».

Η εγγονή του, ιστορικός, αρχαιολόγος και βραβευμένη με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ιωάννα Φωκά, θα ανοίξει τις πόρτες της ιστορικής οικίας την 28η Οκτωβρίου από τις 11.00 έως τις 15.00, για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν έναν χώρο που γράφτηκε ιστορία, τον χώρο που ο κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς απάντησε στο τελεσίγραφο που του μετέφερε ο Ιταλός πρεσβευτής Εμμανουέλε Γκράτσι, «Alors, c’est la guerre» (Λοιπόν, έχουμε πόλεμο).

Στην πρόσοψη του επιβλητικού αρχοντικού, μια μαρμάρινη πλάκα, θυμίζει πως «Εδώ ο Ιωάννης Μεταξάς της 28η Οκτωβρίου 1940 είπε το ιστορικό ΟΧΙ».

Στο εσωτερικό, όπου κατοικεί η Ιωάννα Φωκά με την οικογένειά της, έχουν διασωθεί κάποια έπιπλα, όπως ο καναπές και η πολυθρόνα που κάθισαν Μεταξάς και Γκράτσι αλλά και το τηλέφωνο τοίχου με το οποίο ο Μεταξάς επικοινώνησε με τον υφυπουργό Τύπου Θεολόγο Νικολούδη, ζητώντας του να ενημερώσει άμεσα τις εφημερίδες πως «έχουμε πόλεμο».


https://amarysia.gr/kifisia/%CE%BA%CE%B7%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%AC-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.