Καλώς ήλθατε!!!!

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ο τελικός Αγιαξ - Παναθηναϊκός στο Γουέμπλεϊ






Ηταν σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια, όταν ο Παναθηναϊκός έπαιζε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπως έλεγαν τότε το Champions League με αντίπαλο τον Αγιαξ στο Γουέμπλει. Νωρίτερα είχε αποκλείσει κατά σειρά Ζενές Ες (Λουξεμβούργο), Σλόβαν Μπρατισλάβας (Τσεχοσλοβακία), Έβερτον (Αγγλία), Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία). Στον τελικό ο Παναθηναϊκός δεν άντεξε απέναντι στο total football του Αγιαξ και έχασε με 2-0. 
Αποτέλεσμα εικόνας για 2/6/1971!!!! ΓουέμπλειΟ Βαν Ντάικ άνοιξε μόλις στο 5ο λεπτό το σκορ, για να διαμορφώσει το τελικό 2-0 με αυτογκόλ στο 85ο λεπτό ο Ανθιμος Καψής! 
ΑΓΙΑΞ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46'), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Βαν Ντάικ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.
Με «αρχιτέκτονα» τον Φέρεντς Πούσκας
Η ομάδα του Γουέμπλεϊ άρχισε να διαμορφώνεται από τον αναμορφωτή του Παναθηναϊκού Στέφαν Μπόμπεκ και τον διάδοχό του, Λάκη Πετρόπουλο. Στις 2 Ιουνίου 1970, ο Φέρεντς Πούσκας διαδέχτηκε τον Πετρόπουλο που έγινε  προπονητής στην Εθνική ομάδας κι ένα χρόνο μετά την πήγε στον τελικό. Ο Ούγγρος προπονητής, μετά από μία σπουδαία ποδοσφαιιρική καριέρα με κορύφωση στην Ρεάλ Μαδρίτης, ακολούθησε το επάγγελμα του προπονητή με την πρόκριση στον τελικό του Γουέμπλεϊ να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του.
Ο «καλπάζων ταγματάρχης», όπως ήταν το παρατσούκλι του κατάφερε να πείσει τους παίκτες του ότι πρέπει να κοιτάζουν στα μάτια τούς αντιπάλους τους,με την φράση: «Έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» να έχει μείνει στην ιστορία.
Σημαντικό μερίδιο στο χτίσιμο της μεγάλης ομάδας είχαν οι βοηθοί του, Γαβρίλος Γαζής και Γιάννης Τζουνάκος, καθώς και ο πρόεδρος του συλλόγου, Μιχάλης Κίτσιος. Στο δρόμο για τον τελικό, ο Παναθηναϊκός πέτυχε συνολικά 16 γκολ και δέχθηκε 10. Τα 10 από τα 16 γκολ του σημείωσε ο Αντώνης Αντωνιάδης, που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Στις εγχώριες διοργανώσεις, ο Παναθηναϊκός δεν τα πήγε καλά, μετά μάλιστα από συνεχόμενα πρωταθλήματα (1969 και 1970). Στο πρωτάθλημα τερμάτισε τρίτος, με πρώτη την ΑΕΚ, ενώ το Κύπελλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, με τον Παναθηναϊκό να αποκλείεται στον προημιτελικό γύρο από τον ΠΑΟΚ.
Ο ύμνος του Γουέμπλεϊ
Για την ομάδα εκείνη είχε βγει και ένα τραγούδι, το οποίο δημιουργήθηκε ένα μήνα πριν από το τελικό με τίτλο:  «Θούριος του Γουέμπλεϊ» αλλά όλοι το έλεγαν: «Εχω στο Λονδίνο μια δουλειά». Βασίστηκε στη μουσική των Μπιτλς με το Obladi Oblada και στίχους του ποδοσφαιριστή της ομάδας Φραγκίσκου Σούρπη,Ο Σάκης Παπανικολάου το τραγούδησε και το 45άρι δισκάκι κυκλοφόρησε και ξεπούλησε.
Οι στίχοι του τραγουδιού
Φεύγω από το σπίτι μου το πατρικό
Έχω στο Λονδίνο μια δουλειά
Βρήκα σ΄ ένα σύντομο λογαριασμό
Πως τα γκολ είναι γλυκά σαν τα φιλιά
Ένα γκολ, δύο γκολ… στον αέρα
Πάντσο η ομάδα πετά
Ένα γκολ, δύο γκολ τέτοια μέρα
Άνοιξη έχει η καρδιά
Όταν θα γυρίσω θα στο ξαναπώ
Όσο μ΄ αγαπάς πως σ΄ αγαπώ
Πράσινο μαντήλι δέσε στα μαλλιά
Τώρα έχω στο Λονδίνο μια δουλειά
Ζενες Ες με θυμάσαι ακόμα
Σλόβαν με ξέρεις καλά
Του Αστέρα το κόκκινο χρώμα
Πράσινη πήρε μπογιά
Με ζεστή καρδιά και ψυχή βαθιά, ξανά,
Δώσε τη μάχη άλλη μια φορά,
Παναθηναϊκέ!
Πράσινο τον Τάμεση θέλω να δω
Μέσα σ΄ ένα Κύπελλο χρυσό
Κι έξω από το Μπάκιγχαμ έχω σκοπό
Να κολλήσω το τριφύλλι θυρεό
Προχωρείτε του ΠΑΟ, λιοντάρια
Στο Γουέμπλεϊ βάλτε φωτιά
Σαν κι εσάς διαλεχτά παλικάρια
Μόνο η Ελλάδα γεννά!











http://www.gazzetta.gr/stili/h-mixani-tou-xronou/article/753042/o-telikos-agiax-panathinaikos-sto-goyemplei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.