Καλώς ήλθατε!!!!

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Στολίδια που έχουμε ξεχάσει!!!



        Ζούμε σε ένα νησί το οποίο έχει πλούσια φυσική ομορφιά αλλά και τεράστια πολιτιστική κληρονομιά.
     Σε άλλες περιοχές της Πατρίδος μας εκμεταλλεύονται κατά τον καλύτερο τρόπο τον φυσικό και πολιτιστικό "πλούτο"  τους ,ενώ εμείς εδώ αυτά τα πανέμορφα στολίδια  που ''έχουμε κληρονομήσει'' τα έχουμε ξεχάσει και συγκεκριμένα  αναφέρομαι στον κήπο του Νάπιερ ,στο αρχαιολογικό μας μουσείο και στο Κοργιαλένειο ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Αργοστολίου.

     α. Κήπος του Νάπιερ
         Ευρίσκεται πάνω από την πλατεία Βαλλιάνου και είναι μια "όαση" ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.Είναι κατάφυτος από δέντρα που μπορεί να φιλοξενεί καθ΄όλη την διάρκεια του έτους τον κάθε επισκέπτη γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ό,τι το νησί μας δεν είναι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για την κάθε Κεφαλλονίτισα και κάθε Κεφαλλονίτη ή τέλος πάντων για κάθε πολίτη που διαμένει μόνιμα στο νησί μας.
     Έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν με αυτόν τον ''παράδεισο'' που δημιουργήθηκε επί Αγγλοκρατίας, στις αρχές του 19ου αιώνα, από τον τοποτηρητή της Κεφαλονιάς Νάπιερ για την οικογένεια του και παρέμεινε στην κατοχή του μέχρι το 1905 όπου ο Δήμος Αργοστολίου τον απέκτησε και τον μετέτρεψε σε δημόσιο άλσος που παραμένει μέχρι και σήμερα.
     Απ΄όσο γνωρίζω είχαν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν για την αναβάθμιση του αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είναι στη θέση να προσφέρει ''ένα ποτήρι νερὀ'' για έναν επισκέπτη.     
     Γίνονται κάποιες μουσικές εκδηλώσεις αλλά σε γενικές γραμμές παραμένει ο χώρος ανεκμετάλλευτος.
         Πολλά είναι αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν με σκοπό την αναβάθμιση και τη μετατροπή του σε ένα σημαντικό σταθμό τουριστικής αναφοράς αλλά και σε ένα ελκυστικό σημείο αναψυχής.

     β. Αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου
         Το Αρχαιολογικό μουσείο μετά το σεισμό του 1953 υπέστη σοβαρές ζημιές θεμελιώθηκε το 1957 και μέχρι το 1960 είχαν ολοκληρωθεί όι προκληθείσες ζημιές.
         Δυστυχώς είχαμε τους σεισμούς του Ιαν. και Φεβ. 2014 που όπως φαίνεται προξενήθηκαν  σοβαρές  ζημιές στο κτίριο.
         Έχουν περάσει όμως πέντε χρόνια από τότε και εκτός από τα σιδερένια υποστηλώματα που έχουν τοποθετήσει περιμετρικά του κτιρίου δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές.
         Είναι αδιανόητο μέσα σε μια πρωτεύουσα νομού να μην λειτουργεί το αρχαιολογικό μουσείο το οποίο είναι σημείο αναφοράς του πολιτισμού μας.
          Εντός του μουσείου υπάρχουν ευρήματα παλαιολιθικής , νεολιθικής και μυκηναϊκής περιόδου αλλά και ευρήματα 5ου αιώνα  π.Χ όταν η Κεφαλονιά χωρίζονταν σε 4 πόλεις-κράτη Πάλη-Κράνη-Πρόνους και Σάμη καθώς και υδρία του 8ου αιώνα π.Χ.

       γ. Κοργιαλένειο ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Αργοστολίου

            Το μουσείο στεγάζεται στο ισόγειο της Κοργιαλενείου βιβλιοθήκης και αποτελεί δωρεά του Βαγγέλη Τυπάλδου Μπασιά.
            Σκοπός του είναι η προβολή της ιστορίας και των λαογραφικών στοιχείων του νησιού από τον 16ο αιώνα μέχρι το 1953,εξ αιτίας των σεισμών καταστράφηκαν πολλά στοιχεία του κεαφαλλονίτικου πολιτισμού.
         



Πηγές πληροφόρησης.
https://greece.terrabook.com/el/kefalonia/page/kipos-tou-napier/
http://www.kefalonia-tours.gr/whattosee/kefalonia_siteseeing/arxaiologiko-mouseio.php
https://www.kefalonia-tours.gr/whattosee/kefalonia_siteseeing/istoriko-laografiko-mouseio.php



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.